fbpx

Långt borta men virtuellt nära

Value not Noises content manager Christin Persson reflekterar kring hur Barack Obamas och Oprah Winfreys tåflirt ritar om spelplanen för möten, kommunikation och innehåll i en framtid som allt mer påminner om 1970-talets science fiction-klassiker.

En gång för länge sedan (1977), i en galax långt långt borta, projicerade R2D2 ett hologram av prinsessan Leia inför Luke Skywalker, C3PO och Obi-Wan Kenobi. ”I regret that I am unable to present my fathers request to you in person.”, sa den ikoniska rollfiguren som satt fast på planeten Alderon i en svår kris.

Fyrtiotre år senare i en högst verklig global kris, blir fiktionen verklighet. USA:s före detta president Barack Obama sitter framför en grönskärm i en studio i Washington DC och säger till Oprah Winfrey ”Genom teknikens mirakel kan vi sitta mitt emot varandra och vi behöver inte ens bära masker /…/, och tydligen har vi en brasa!”.

Oprah Winfrey sitter i sitt hem i Kalifornien, ett hem som hon inte lämnat sedan början av mars 2020, med undantag för läkarbesök. Filmklippet växlar mellan grönskärmen och Oprahs vardagsrum. Plötsligt klipps Barack Obama sömlöst in mittemot tv-stjärnan och i ett orepeterat ögonblick börjar den före detta presidenten tåflörta för att demonstrera att intervjun är en högteknologisk blandning av verkligt och virtuellt. 

I en artikel i egna kanalen Oprah Magazine förklarar Winfrey att hon mycket hellre hade träffats på riktigt men att detta var det näst bästa alternativet, och att hon inspirerats av Drew Barrymore som faktiskt var först med att använda tekniken i sin CBS-talkshow i september i år.

 

Winfreys team förklarar hur inspelningen gick till:

  • Skärmar i ögonhöjd rakt under kamerans lins gjorde det möjligt för Oprah och Obama att läsa varandras kroppsspråk och därför uppfatta signaler om när det var dags att prata, trots fördröjningen tvärsöver kontinenten.
  • De hade identiska möbler arrangerade likadant med oerhörd precision.
  • Produktionsteamen i Washington och Santa Barbara använde exakt samma kameror, linser, ljussättning och ljudupptagning för att undvika avvikelser.
  • På grund av grönskärmen instruerades Obama att han inte fick bära vita eller gröna kläder, eller glansiga skor.
  • När de båda utrymmen hade arrangerats skickades bildåtergivningen från Washington i realtid via fiberoptik till Santa Barbara. Bilderna sattes samman digitalt så att allt, inklusive deras skuggor var i linje. Virtuellt befann de sig nu i samma rum, framför samma brasa.

Brett genomslag för virtuellt umgänge

Släktträffen, samtalet med mamma som är i riskgrupp, måndagsmötet, den planerade julfesten, företagsbriefen till ett flertal internationella samarbetspartners – samtliga typer av möten har i år flyttat in i videotjänster som Zoom och Teams. Explosionsartat ökade antalet virtuella bakgrunder som används humoristiskt och som en verklighetsflykt från stökiga hemmakontor. 

Parallellt har stora konferenser tvingats flytta från stora anläggningar till små tv-studior med online-publik. Rätt nyttjat kan grönskärmsteknologin som Oprah Winfrey och Drew Barrymore använder, ta näringslivets digitala konferenser till nästa nivå. Keynotes och scenintervjuer kan produceras som om de äger rum på samma plats – och kvalitetsskillnaderna mellan virtuell och faktisk verklighet minskar. Det öppnar för enorma möjligheter för företag att kreativt skapa och kurera möten, kommunikation och innehåll framöver.

Sci-fi har blivit verklighet, med virtuellt innehåll som strössel. 

Kundcase: Smarter Communication Summit

Stora konferenser har under året tvingats ställa om till digitala format. En sådan är Smarter Communication Summit som vår kund PostNord Strålfors anordnar. När coronaviruset spreds i Norden tvingades de snabbt hitta en lösning för att genomföra konferensen digitalt som ett enda nordiskt event istället för fyra lokala konferenser i Danmark, Sverige, Norge och Finland. Vi på Value Not Noise hjälpte till med inramningen ”A virtual experience”. Läs mer här.

Kontakta oss

12 + 7 =