Haptik förstärker känslan vid e-handel
Med haptisk teknologi går det att skapa en digital känsla av beröring. Teknologin fungerar ofta i symbios med Augmented Reality (AR) och Virtual Reality (VR), där haptiken adderar ett extra lager till den virtuella upplevelsen.

Illustration: Magnus Gillberg
Doppa tårna i sanden
Idag byggs varumärken framförallt med hjälp av grafiska symboler, slogans och jinglar. Syn- och hörselintrycken är helt dominerande i kommunikationen. Med haptisk teknologi kan sättet vi ser och tänker på varumärken transformeras. Istället för att enbart associera till ljud eller symboler, kan varumärken förknippas med känslan av att gå barfota i solvarm sand, eller krusningarna efter en droppe som faller på en vattenyta.
Spel och mobiltelefoni tidigt ute
Haptisk teknologi har de senaste åren skapat helt nya sätt att uppleva och skapa relationer till ett varumärke. Men även om tekniken ser ut att få genomslag inom varumärkesbyggande 2020 är teknologin som sådan inte ny. Redan 1976 använde Sega tekniken i ett av sina spel för att simulera känslan av att köra motorcykel. Andra speltillverkare var inte sena att hänga på.
Inom mobiltelfonibranschen började man tidigt experimentera med vibrationer som signalerade inkommande samtal eller meddelande, och fortsatte med touchscreens och känslan av att trycka på knappar eller av snurrande kugghjul när man ändrar inställningar. Den som år 2015 såg trailern till fjärde säsongen av tv-serien Homeland i sin Androidtelefon kunde få en känsla av en bomb som exploderade i handen.
Stora möjligheter inom e-handel
Det som är nytt 2020 är istället att vi nu börjar använder teknologin för att bygga varumärken. Tänk dig möjligheten att inte bara se utan också känna på en vara innan du klickar på köp. Det är redan verklighet i Kina. 2019 lanserade den kinesiska näthandeln Alibaba Refinity som beskrivs som en multisensorisk shoppingupplevelse.
Kan fungera som hjälpmedel
Tekniken har också visat sig öppna nya möjligheter i utvecklingen av nya läromedel och som hjälpmedel för funktionsnedsatta. Till exempel inom sjukvården där personal och studenter inte nödvändigtvis behöver människor att pröva sina färdigheter eller för dövblinda som kommunicerar genom taktilt teckenspråk och beröring.
Fem exempel att hålla ögonen på
- Ryo Tada, med examen från Royal Collage of Art i London, har i sin tur utvecklat Fulu, stor som en fingernagel och som man kopplar ihop med sin mobil eller platta via bluetooth. Enkelheten i både designen och gränssnitt är tänkt att göra Fulu lätt att använda i vardagen.
- På högskolan i Borås håller forskare inom ramen för ett EU-projekt på att ta fram plagg som pratar, det vill säga en väst som hjälper dövblinda att uppfatta omgivningen.
- Facebook planerar att lansera ett multisensoriskt armband kallat Tasbi, som ska ge upplevelsen av att man plockar upp föremål, trycker på knappar eller vidrör en yta.
- Disney utvecklar en Force Jacket, där bäraren ska kunna känna de olika beröringar, kramar och slag som drabbar ens karaktär i VR-världen.
- Alibabas Refinity – uppdaterade, multisensoriska shoppingupplevelser. Redan nu använder näthandeln både känsel och doft.